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Rev. Rul. 96–10

ISSUE

(1) If a loss on the sale of part-
nership property is disallowed under
§ 707(b)(1) of the Internal Revenue
Code, are the partners’ bases in their
partnership interests decreased under
§ 705(a)(2) to reflect the disallowed
loss?

(2) If gain from the sale of part-
nership property is not recognized due
to §§ 707(b)(1) and 267(d), are the
partners’ bases in their partnership
interests increased under § 705(a)(1) to
reflect that gain?

FACTS

A and B contribute cash to form
PRS, a general partnership. Under the
partnership agreement, each item of
income, gain, loss, and deduction of the
partnership is allocated 75 percent to A
and 25 percent to B. A is also a partner
in PRS2, a general partnership. Under
the partnership agreement, each item of
income, gain, loss, and deduction of the
partnership is allocated 60 percent to A
and 40 percent to C. A, B, and C are
unrelated to each other.

In year 1, PRS sells Property to
PRS2 at its fair market value of $80x.
The adjusted basis of Property at the
time of the sale is $100x.

In year 5, PRS2 sells Property to an
unrelated party for its fair market value
of $90x. The adjusted basis of Property
at the time of the sale is $80x.

LAW AND ANALYSIS

Section 1001(a) provides that the
gain from the sale or other disposition
of property shall be the excess of the
amount realized therefrom over the
adjusted basis and the loss shall be the
excess of the adjusted basis over the
amount realized. Section 1001(c) re-
quires that the entire amount of this
gain or loss be recognized, except as
otherwise provided in subtitle A of the
Code.

Section 707(b)(1) provides that no
deduction shall be allowed for losses

from sales or exchanges of property
(other than an interest in the part-
nership) between a partnership and a
person owning, directly or indirectly,
more than 50 percent of the capital
interest or the profits interest in the
partnership or between two partnerships
in which the same persons own,
directly or indirectly, more than 50
percent of the capital interests or
profits interests.

Section 707(b)(1) also provides that,
in the case of a subsequent sale or
exchange by a transferee described in
§ 707(b)(1), § 267(d) applies as if the
loss were disallowed under § 267(a)(1).
Section 267(d) provides that, if a
taxpayer acquires property by sale or
exchange from a transferor who, on the
transaction, sustained a loss not allow-
able as a deduction by reason of
§ 267(a)(1), then any gain realized by
the taxpayer on a sale or other
disposition of the property shall be
recognized only to the extent that the
gain exceeds so much of the loss as is
properly allocable to the property sold
or otherwise disposed of by the
taxpayer.

Section 705(a)(1) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be increased by the
sum of the partner’s distributive share
for the taxable year and prior taxable
years of: (1) taxable income of the
partnership as determined under
§ 703(a), (2) income of the partnership
exempt from income tax, and (3) the
excess of the deductions for depletion
over the basis of the property subject to
depletion.

Section 705(a)(2) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be decreased (but
not below zero) by distributions by the
partnership and by the sum of the
partner’s distributive share for the
taxable year and prior taxable years of:
(1) losses of the partnership, and (2)
expenditures of the partnership not
deductible in computing its taxable
income and not properly chargeable to
capital account.

The adjustments to the basis of a
partner’s interest in a partnership under
§ 705 are necessary to prevent inap-
propriate or unintended benefits or
detriments to the partners. Generally,
the basis of a partner’s interest in a
partnership is adjusted to reflect the tax
allocations of the partnership to that
partner. This ensures that the income
and loss of the partnership are taken

into account by its partners only once.
In addition, as provided in § 705(a)-
(1)(B) and (a)(2)(B), adjustments must
also be made to reflect certain nontax-
able events in the partnership. For
example, a partner’s share of nontax-
able income (such as exempt income)
is added to the basis of the partner’s
interest because, without a basis adjust-
ment, the partner could recognize gain
with respect to the tax-exempt income,
for example, on the sale or redemption
of the partner’s interest, and the benefit
of the tax-exempt income would be lost
to the partner. Similarly, a partner’s
share of nondeductible expenditures
must be deducted from the partner’s
basis in order to prevent that amount
from giving rise to a loss to the partner
on a sale or a redemption of the
partner’s interest in the partnership. See
H.R. Rep. No. 1337, 83d Cong., 2d
Sess. A225 (1954); S. Rep. No. 1622,
83d Cong., 2d Sess. 384 (1954).

In determining whether a transaction
results in exempt income within the
meaning of § 705(a)(1)(B) or a non-
deductible, noncapital expenditure
within the meaning of § 705(a)(2)(B),
the proper inquiry is whether the
transaction has a permanent effect on
the partnership’s basis in its assets,
without a corresponding current or
future effect on its taxable income. PRS
realizes a $20x loss on the sale of
Property to PRS2 ($100x adjusted basis
less $80x amount realized). Pursuant to
§ 707(b)(1), this loss is not deductible
in computing taxable income because A
owns more than 50 percent of the pro-
fits interest in both PRS and PRS2.
Consequently, the sale results in a
permanent decrease in the aggregate
basis for the assets of PRS that is not
taken into account by PRS in determin-
ing its taxable income and will not be
taken into account for federal income
tax purposes in any other manner.
Therefore, for purposes of § 705(a)-
(2)(B), the loss on the sale of Property,
and the resulting permanent decrease in
partnership basis, is an expenditure of
the partnership not deductible in com-
puting its taxable income and not
properly chargeable to capital account.
Cf. § 1.704–1(b)(2)(iv)(i)(3) (losses
disallowed under § 707(b) treated as
§ 705(a)(2)(B) expenditures for pur-
poses of maintaining partners’ capital
accounts); § 1.701–2(f), Example 2 (re-
q u i r i n g a d j u s t m e n t s u n d e r
§ 705(a)(2)(B) for reductions in the
basis of stock held by a partnership
following an extraordinary dividend
under § 1059).



SEQ  0029 JOB  A08-006-010 PAGE-0028 PT 1 PGS 26-    
REVISED 28MAY96 AT 10:03 BY LR   DEPTH:  65.01 PICAS  WIDTH  46 PICAS 
COMPOSITE COLOR

778/20047/28MAY96/A08-006

Reducing the partners’ bases in their
partnership interests by their respective
shares of the partnership’s $20x loss
preserves the intended detriment of not
allowing losses from sales or ex-
changes between partnerships and re-
lated persons to be deducted. If the
partners’ bases in their partnership
interests were not reduced by the
amount of the partnership’s disallowed
loss, the partners could subsequently
recognize this loss (or a reduced gain),
for example, upon a disposition of their
partnership interests.

Under the PRS agreement, A’s dis-
tributive share of the partnership loss is
$15x and B’s distributive share is $5x.
Accordiduly, the basis of A’s interest in
PRS is decreased by $15x and the basis
of B’s interest in PRS is decreased by
$5x.

PRS2 realizes a gain of $10x on the
subsequent sale of Property ($90x
amount realized less $80x adjusted
basis). Pursuant to §§ 707(b)(1) and
267(d), PRS2 must recognize the gain
only to the extent that it exceeds the
amount of PRS’s disallowed loss.
PRS2’s gain on the sale ($10x) does
not exceed PRS’s disallowed loss
($20x) and, therefore, PRS2 does not
recognize any gain on the sale of
Property. Consequently, the sale of
Property results in a permanent in-
crease in the aggregate basis of the
assets of PRS2 that is not taken into
account by PRS2 in determining its
taxable income and will not be taken
into account for federal income tax
purposes in any other manner. There-
fore, for purposes of § 705(a)(1)(B),
the gain realized but not recognized by
PRS2 on the sale of Property, and the
resulting permanent increase in basis, is
income of the partnership exempt from
tax.

Increasing the partner’s bases in their
partnership interests by their respective
shares of the unrecognized gain on the
sale of Property preserves the intended
benefit of §§ 707(b)(1) and 267(d). If
the partners’ bases in their partnership
interests were not increased by the
amount of the partnership’s unrecog-
nized gain, the partners could subse-
quently recognize this gain (or a
reduced loss), for example, upon a
disposition of their partnership
interests.

Under the PRS2 agreement, A’s
distributive share of the partnership
gain is $6x and C’s distributive share is
$4x. Accordingly, the basis of A’s

interest in PRS2 is increased by $6x
and the basis of C’s interest in PRS2 is
increased by $4x.

HOLDINGS

(1) If a loss on the sale of part-
nership property is disallowed under
§ 707(b)(1), the basis of each partner’s
interest in the partnership is decreased
(but not below zero) under § 705(a)(2)
by the partner’s share of that loss.

(2) If gain from the sale of part-
nership property is not recognized
under §§ 707(b)(1) and 267(d), the
basis of each partner’s interest in the
partnership is increased under
§ 705(a)(1) by the partner’s share of
that gain.

DRAFTING INFORMATION

For further information regarding
this revenue ruling contact Deborah
Harrington at (202) 622-3050 (not a
toll-free call).

ternal Revenue Code. The charitable
contribution is not subject to the
limitations of § 170(e)(1).

LAW AND ANALYSIS 

Section 170(a) allows as a deduction
any charitable contribution (as defined
in § 170(c)) payment of which is made
within the taxable year. The deduction
provided by § 170(a) is subject to the
limitations of § 170(b).

Section 1.170A–1(c)(1) of the In-
come Tax Regulations provides that, if
a charitable contribution is made in
property other than money, the amount
of the contribution is the fair market
value of the property at the time of the
contribution reduced as provided by
§ 170(e)(1) and paragraph (a) of
§ 1.170A–4, or § 170(e)(3) and para-
graph (c) of § 1.170A–4A.

Section 703(a)(2)(C) provides that
the taxable income of a partnership is
computed in the same manner as in the
case of an individual except that the
deduction for charitable contributions
provided in § 170 is not allowed to the
partnership. However, under § 702(a)-
(4) each partner takes into account
separately the partner’s distributive
share of the partnership’s charitable
contributions (as defined in § 170(c)).

Section 1.170A–1(h)(7) provides that
a partner’s distributive share of chari-
table contributions actually paid by a
partnership during its taxable year may
be allowed as a deduction in the
partner’s separate return for the part-
ner’s taxable year with or within which
the taxable year of the partnership
ends, to the extent that the aggregate of
the partner’s share of the partnership
contributions and the partner’s own
contributions does not exceed the lim-
itations in § 170(b).

Section 705(a)(1) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be increased by the
sum of the partner’s distributive share
for the taxable year and prior taxable
years of: (1) taxable income of the
partnership as determined under
§ 703(a); (2) income of the partnership
exempt from income tax; and (3) the
excess of the deductions for depletion
over the basis of the property subject to
depletion.

Section 705(a)(2) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be decreased (but
not below zero) by distributions by the
partnership and by the sum of the


