26 CFR 1.7-5-1: Adjustments to basis of
partner’s interest in partnership.

(Also 88§ 170, 702, 703; 1.170A-1, 1.702-1,
1.703-1.)

Charitable contribution by part-
nership. A charitable contribution of
property by a partnership reduces each
partner’s basis in the partnership by the
amount of the partner's share of the
partnership’s basis in the property
contributed.

Rev. Rul. 96-11
ISSUE

If a partnership makes a charitable
contribution of property, are the part-
ners' bases in their partnership interests
decreased to reflect the contribution?

FACTS

A and B each contribute an equal
amount of cash to form PRS, a general
partnership. Under the PRS agreement,
each item of income, gain, loss, and
deduction of the partnership is alo-
cated 50 percent to A and 50 percent to
B. PRS has unencumbered property, X,
with a basis of $60x and a fair market
value of $100x. PRS contributes X in a
transaction that qualifies as a charitable
contribution under § 170(c) of the In-

ternal Revenue Code. The charitable
contribution is not subject to the
limitations of 8§ 170(e)(1).

LAW AND ANALYSIS

Section 170(a) allows as a deduction
any charitable contribution (as defined
in 8 170(c)) payment of which is made
within the taxable year. The deduction
provided by § 170(a) is subject to the
limitations of § 170(b).

Section 1.170A-1(c)(1) of the In-
come Tax Regulations provides that, if
a charitable contribution is made in
property other than money, the amount
of the contribution is the fair market
value of the property at the time of the
contribution reduced as provided by
§170(e)(1) and paragraph (a) of
§ 1.170A—4, or § 170(e)(3) and para-
graph (c) of § 1.170A—4A.

Section 703(a)(2)(C) provides that
the taxable income of a partnership is
computed in the same manner as in the
case of an individual except that the
deduction for charitable contributions
provided in § 170 is not alowed to the
partnership. However, under § 702(a)-
(4) each partner takes into account
separately the partner’'s distributive
share of the partnership’'s charitable
contributions (as defined in § 170(c)).

Section 1.170A-1(h)(7) provides that
a partner’s distributive share of chari-
table contributions actually paid by a
partnership during its taxable year may
be alowed as a deduction in the
partner’s separate return for the part-
ner’'s taxable year with or within which
the taxable year of the partnership
ends, to the extent that the aggregate of
the partner's share of the partnership
contributions and the partner's own
contributions does not exceed the lim-
itations in § 170(b).

Section 705(a)(1) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be increased by the
sum of the partner’s distributive share
for the taxable year and prior taxable
years of: (1) taxable income of the
partnership as determined under
§ 703(a); (2) income of the partnership
exempt from income tax; and (3) the
excess of the deductions for depletion
over the basis of the property subject to
depletion.

Section 705(a)(2) provides that the
adjusted basis of a partner’s interest in
a partnership shall be decreased (but
not below zero) by distributions by the
partnership and by the sum of the



partner's distributive share for the
taxable year and prior taxable years of:
(1) losses of the partnership; and (2)
expenditures of the partnership not
deductible in computing its taxable
income and not properly chargeable to
capital account.

The adjustments to the basis of a
partner’s interest in a partnership under
8 705 are necessary to prevent inap-
propriate or unintended benefits or
detriments to the partners. Generaly,
the basis of a partner's interest in a
partnership is adjusted to reflect the tax
alocations of the partnership to that
partner. This ensures that the income
and loss of the partnership are taken
into account by its partners only once.
In addition, as provided in § 705(a)-
(1)(B) and (&)(2)(B), adjustments must
also be made to reflect certain nontax-
able events in the partnership. For
example, a partner's share of nontax-
able income (such as exempt income)
is added to the basis of the partner's
interest because, without a basis adjust-
ment, the partner could recognize gain
with respect to the tax-exempt income,
for example, on a sale or redemption of
the partner’s interest, and the benefit of
the tax-exempt income would be lost to
the partner. Similarly, a partner’s share
of nondeductible expenditures must be
deducted from the partner’'s basis in
order to prevent that amount from
giving rise to a loss to the partner on a
sale or a redemption of the partner's
interest in the partnership. See H.R.
Rep. No. 1337, 83d Cong., 2d Sess.
A225 (1954); S. Rep. No. 1622, 83d
Cong., 2d Sess. 384 (1954).

In determining whether a transaction
results in exempt income within the
meaning of § 705(a)(1)(B), or a non-
deductible, noncapital expenditure
within the meaning of 8§ 705(a)(2)(B),
the proper inquiry is whether the
transaction has a permanent effect on
the partnership’s basis in its assets,
without a corresponding current or
future effect on its taxable income.
Pursuant to § 703(a)(2)(C), the contri-
bution of X by PRS is not taken into
account by PRS in computing its
taxable income. Consequently, the con-
tribution results in a permanent de-
crease in the aggregate basis of the
assets of PRS that is not taken into
account by PRS in determining its
taxable income and will not be taken
into account for federal income tax
purposes in any other manner. There-
fore, for purposes of § 705(a)(2)(B),
the contribution of X, and the resulting

permanent decrease in partnership
basis, is an expenditure of the part-
nership not deductible in computing its
taxable income and not properly
chargeable to capita account. Cf.
§ 1.701-2(f), Example 2 (requiring ad-
justments under § 705(a)(2)(B) for re-
ductions in the basis of stock held by a
partnership following an extraordinary
dividend under § 1059).

Reducing the partners' bases in their
partnership interests by their respective
shares of the permanent decrease in the
partnership’s basis in its assets pre-
serves the intended benefit of providing
a deduction (in circumstances not under
§ 170(e)) for the fair market value of
appreciated property without recogni-
tion of the appreciation. By contrast,
reducing the partners bases in their
partnership interests by the fair market
value of the contributed property would
subsequently cause the partners to
recognize gain (or a reduced loss), for
example, upon a disposition of their
partnership interests, attributable to the
unrecognized appreciation in X at the
time of this contribution.

Under the PRS agreement, part-
nership items are alocated equally
between A and B. Accordingly, the
basis of A's and B's interests in PRS is
each decreased by $30x.

HOLDING

If a partnership makes a charitable
contribution of property, the basis of
each partner's interest in the part-
nership is decreased (but not below
zero) by the partner's share of the
partnership’s basis in the property
contributed.
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